jadłospis



***********************************

Jadłospis 26.02.2024 do 01.03.2024

***********************************

PONIEDZIAŁEK WTOREK
ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
ŚNIADANIE
Płatki Cini Minis na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z szynki, kalarepka do chrupania, herbata owocowa Kawa Inka, pieczywo mieszane z masłem, talerz szwedzki (wędlina, ser żółty, mix warzyw, sałata, kiełki rzodkiewki), herbata owocowa Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, makrelą w pomidorach i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa

Kakao, pieczywo mieszane z masłem, talerz szwedzki (wędlina, ser żółty, mix warzyw, sałata, kiełki rzodkiewki), herbata owocowa

Kasza jaglana mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe herbata owocowa
II ŚNIADANIE
Talerz owoców
Serek homogeniozowany Talerz warzyw
Suszone owoce
Jogurt owocowy
OBIAD
Zupa kapuśniak, makaron z kurczakiem i szpinakiem, sałatka grecka, kompot wiśniowy Zupa krem z marchewki, befsztyk z cebulką, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego z marchewką i jabłkiem, sok naturalny 100% Zupa kartoflanka, Chili con carne z ryżem, surówka z sałaty rzymskiej z mix pestek, kompot truskawkowy

Zupa krem z cukinii z grzankami, gulasz z indyka, kasza pęczak, surówka z selera naciowego, papryki i cebuli, lemoniada własnego wyrobu

Zupa rybna, łazanki z mięsem, pomidor z cebulką, kompot z czarnej porzeczki

PODWIECZOREK

Mus serowo-jagodowy, chałka z masłem, herbata z cytryną,

Kalafior z masłem, bułka wrocławska z masłem, herbata z cytryną

Parówki z keczupem, pomidorki koktajlowe, bułka żytnia z masłem, herbata z cytryną

Placki z jabłkami, owoc, herbata z cytryną

BGalaretka owocowa, pałeczki kukurydziane, owoc, herbata z cytryną

Alergeny: 1,3,4,7,8,9

Alergeny: 1,3,4,7,8,9

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,3,7,8,9

Alergeny: 1,3,4,7,8,9

* pieczywo pszenne, pieczywo żytnie, orkiszowe, razowe z ziarnami słonecznika, dyni, siemienia lnianego, bułka grahamka, bułka kajzerka, bułka orkiszowa

W ciągu dnia do picia dostępna jest woda - Eden

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w menu

Opracowała Edyta Rolek

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.



Jadłospis