jadłospis
***********************************
Jadłospis 26.02.2024 do 01.03.2024
***********************************
PONIEDZIAŁEK | WTOREK |
ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK |
ŚNIADANIE | ||||
Płatki Cini Minis na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pastą z szynki, kalarepka do chrupania, herbata owocowa | Kawa Inka, pieczywo mieszane z masłem, talerz szwedzki (wędlina, ser żółty, mix warzyw, sałata, kiełki rzodkiewki), herbata owocowa | Makaron na mleku, pieczywo mieszane z masłem, makrelą w pomidorach i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa |
Kakao, pieczywo mieszane z masłem, talerz szwedzki (wędlina, ser żółty, mix warzyw, sałata, kiełki rzodkiewki), herbata owocowa |
Kasza jaglana mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe herbata owocowa |
II ŚNIADANIE | ||||
Talerz owoców |
Serek homogeniozowany | Talerz warzyw |
Suszone owoce |
Jogurt owocowy |
OBIAD | ||||
Zupa kapuśniak, makaron z kurczakiem i szpinakiem, sałatka grecka, kompot wiśniowy | Zupa krem z marchewki, befsztyk z cebulką, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego z marchewką i jabłkiem, sok naturalny 100% | Zupa kartoflanka, Chili con carne z ryżem, surówka z sałaty rzymskiej z mix pestek, kompot truskawkowy |
Zupa krem z cukinii z grzankami, gulasz z indyka, kasza pęczak, surówka z selera naciowego, papryki i cebuli, lemoniada własnego wyrobu
|
Zupa rybna, łazanki z mięsem, pomidor z cebulką, kompot z czarnej porzeczki |
PODWIECZOREK | ||||
Mus serowo-jagodowy, chałka z masłem, herbata z cytryną, |
Kalafior z masłem, bułka wrocławska z masłem, herbata z cytryną |
Parówki z keczupem, pomidorki koktajlowe, bułka żytnia z masłem, herbata z cytryną |
Placki z jabłkami, owoc, herbata z cytryną |
BGalaretka owocowa, pałeczki kukurydziane, owoc, herbata z cytryną |
Alergeny: 1,3,4,7,8,9 |
Alergeny: 1,3,4,7,8,9 |
Alergeny: 1,3,7,9 |
Alergeny: 1,3,7,8,9 |
Alergeny: 1,3,4,7,8,9 |
* pieczywo pszenne, pieczywo żytnie, orkiszowe, razowe z ziarnami słonecznika, dyni, siemienia lnianego, bułka grahamka, bułka kajzerka, bułka orkiszowa
W ciągu dnia do picia dostępna jest woda - Eden
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w menu
Opracowała Edyta Rolek
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.